Cum poti sa vinzi locuinta cumparata prin Prima Casa

Prima casa achizitionata cu un credit obtinut prin programul guvernamental in vigoare va putea fi instrainata chiar inaintea incheierii termenului de cinci ani, asa cum era prevazut initial in lege. Practic, sunt trei cai prin care poate fi realizat acest deziderat, fie ca proprietarii isi doresc o casa mai mare, fie ca decid, pur si simplu, sa isi lichideze creditul Prima Casa.

O prima cale, chiar daca in Cartea Funciara a imobilului este prevazuta interdictia de instrainare, este aceea ca imobilul sa fie preluat, prin novatie, de o alta persoana fizica, care indeplineste conditiile de eligibilitate ale Programului.

In acest sens, Banca isi exprima acordul in numele si in contul statului pentru preluarea finantarii garantate si a dreptului de proprietate asupra locuintei/locuintei viitoare in cadrul programului de catre:

  • orice alte persoane fizice care indeplinesc criteriile de eligibilitate, prin novatie, sub conditia mentinerii garantiilor instituite prin lege asupra imobilului si cu aprobarea FNGCIMM privind eligibilitatea beneficiarului care preia finantarea garantata si locuinta
  • oricare dintre coproprietari, in vederea intregirii dreptului de proprietate ori maririi cotei-parti din dreptul de proprietate sau de catre unul dintre soti, ca efect al partajului, in conditiile legii.

Banca isi exprima acordul, in numele si in contul statului, pentru ridicarea temporara a interdictiei de instrainare. Preluarea creditului de catre un alt beneficiar, inainte sau dupa expirarea perioadei celor 5 ani de interdictie de instrainare a imobilului, se considera o acordarea unui nou credit Prima Casa si va fi analizata in conditiile valabile la data preluarii.

O alta cale este aceea de a se achita integral creditul din surse proprii iar ulterior se vor face demersurile necesare pentru ridicarea interdictiei de instrainare, deoarece obiectul garantiei practic nu mai exista, astfel ca imobilul se poate vinde fara nicio restrictie.

In fine, o a treia cale este vanzarea imobilului, vechiul proprietar urmand sa achite total creditul din suma obtinuta din vanzare. Se obtine initial acordul de instrainare de la banca si de la Ministerul Finantelor, dupa care se realizeaza efectiv transferul de proprietate si actele aferente. Noul cumparator poate cumpara imobilul inclusiv prin credit ipotecar standard, nefiind conditionat de accesarea unui alt credit Prima Casa.

“Noile prevederi ale programului Prima Casa, ofera solutii la o serie de situatii ivite in practica, vor ajuta la cresterea dinamicii tranzactiilor pe piata imobiliara si vor permite, totodata clientilor care au accesat anterior Prima Casa sa isi achizitioneze o alta locuinta, in functie de nevoile lor actuale” - Traian Stancu, Chef Operations Officer Kiwi Finance.

Sursa: KIWI Finance Romania
+ Comentariu

0 Comentarii

Adauga un comentariu
* Camp obligatoriu