Chiriile sunt acceptate ca venit unic la creditele garantate

Veniturile din chirii sunt considerate de catre banci drept venituri eligibile, dar in anumite conditii, care nu difera foarte mult de la o banca la alta. Astfel, criteriile importante de care acestea tin cont la analiza dosarului de credit sunt perioada pentru care este incheiat contractul de inchiriere si calitatea persoanei care inchiariaza locatia.

Plaja proportiilor in care aceste venituri sunt luate in considerare variaza, de la o banca la alta, intre 20 si 90%, in general fiind tratate ca venituri adiacente. Reprezinta exceptii cazurile in care sunt acceptate drept venituri unice pentru obtinerea unui credit.

Chiriile sunt acceptate de catre banci ca venit unic doar in cazul creditelor garantate, in rest, acestea sunt luate in considerare ca venituri adiacente, pe langa alte venituri permanente sau fluctuante.

In cazul contractelor incheiate pe perioada determinata, contractul trebuie sa aiba clauza de reinnoire automata sau este obligatoriu ca acesta sa fi fost reinnoit cel putin o data si sa fie valabil minim 6 luni de la data solicitarii creditului. Sunt insa si banci care iau in considerare contracte de inchiriere pe o perioada determinata, cu un contract incheiat pe o perioada care sa acopere cel putin perioada de creditare.

Documentele necesare sunt actul de proprietate, contractul de inchiriere al imobilului inchiriat, Decizia de impunere anuala pentru veniturile realizate emisa pentru anul anterior incheiat sau declaratia speciala (200) privind veniturile realizate in anul anterior incheiat, pentru contractele care erau in vigoare in anul anterior, Decizia de impunere pentru plati anticipate privind venitul din cedarea folosintei bunurilor - pentru anul in curs.

EXEMPLU DE CALCUL

Persoana fizica obtine venituri din chirii de 5300 lei/luna.
Venit brut = 1.400 lei
Cheltuieli deductibile: 25%
Baza de calcul pentru aplicarea CASS = Venit brut - Chelt deductibile
Cota de CASS: 5,5%
Venit baza de calcul pt aplicarea CASS = (5.300 lei - 25% * 5.300 lei) = 3.975 lei
CASS datorata este 5,5% * 3975 lei = 219 lei
Venit baza de calcul pt calcul impozit: Venit brut - Chelt deductibile = (5.300 lei - 25% * 5.300 lei) = 3.975 lei
Impozit final = 16% * Venit baza de calcul pt calcul impozit: 3975 * 16% = 636 lei
Venit net final = Venit brut - CASS - Impozit final: 5.300 lei - 219 lei - 6636lei = 4.445 lei.

Sursa: KIWI Finance Romania
+ Comentariu

0 Comentarii

Adauga un comentariu
* Camp obligatoriu