Legende urbane despre refinantari - Episodul I

Legendele urbane despre refinantari aproape ca au devenit legi cand vine vorba despre posibilitatea de a renunta la un credit vechi si a-l inlocui cu unul nou, mai bun.

Este posibil sa ai o mare surpriza si sa constati, in urma unei analize pertinente, in acord cu noile date din piata de creditare, ca lucrurile s-au schimbat radical in ultimii 2-3 ani, chiar mai repede de cei 10 sau 20 de ani pe care te-ai indatorat. Din toate punctele de vedere: cost, dobanda, acte, dosare, proceduri. De ce?

Sunt cel putin trei elemente de care ar trebui sa tii cont, schimbate total fata de acum trei ani, nu mai demult, in sensul diminuarii lor: dobanzile la credite au scazut semnificativ, mare parte din cheltuielile cu intocmirea dosarelor de credit s-au diminuat esential, pana la eliminare in unele cazuri, si, nu mai putin important, birocratia bancara aferenta procesului de creditare e mult mai mica fata de ceea ce se intampla cu ani in urma

Prin urmare, nu este deloc de neglijat ideea sa apelezi la o refinantare, neaparat insotita de sfatul unui consultant care, si el, de cele mai multe ori, nu te costa nimic in plus. Sunt toate premisele sa obtii un credit mai bun, la o dobanda mai buna, pe o perioada mai buna.

Dar, care sunt cele cinci mituri care i-au impiedicat pe cei mai multi dintre romanii cu credite de toate felurile sa apeleze la o refinantare?

Dobanda aferenta contractului de credit trebuie platita integral, asa cum a fost calculata in contractul initial. FALS!

In momentul aplicatiei pentru o refinantare, si creditul si costurile atasate ”sunt inghetate”, totul fiind calculat la momentul respectiv. Dobanda veche inceteaza, se calculeaza soldul creditului in acel punct, urmand a fi aplicata noua dobanda, din noul contract.

De mentionat aici ca dobanda la credite, in medie, a scazut la jumatate in ultimii patru ani comparativ cu anii 2010-2011.

Proceduri de aplicare, evaluare si obtinere credit de refinantare extrem de greoaie. FALS!

Bancile au redus semnificativ procesul birocratic prin diminuarea numarului de acte intocmirii dosarelor si consultarea bazelor de date online, atat a Biroului de Credit si ANAF, din care se vede lesne gradul de indatorare, comportamentul financiar, situatia contractelor de munca si asa mai departe.

Banii din refinantare trebuie sa fie ridicati din banca la care aveai vechiul credit si, respectiv, depusi in noua banca, la ghiseu sau in cont. FALS!

Suma prin care se refinanteaza vechile credite (sau vechiul credit) este virata de banca de la care s-a obtinut noul credit direct in vechiul cont, pentru a acoperi soldul rezultat din calcule. In functie de optiunea din contract, beneficiarul poate ramane sau nu cu o suma in plus, care va fi varsata in contul personal al acestuia.

La refinantari negarantate, trebuie sa prezinti o garantie pentru o suma mai mare sau egala cu cea pe care o refinantezi. FALS!

Garantii nu se cer in cazul in care vechiul credit a fost unul de nevoi personale negarantat. Profilul creditului se pastreaza, iar garantiile sunt cerute doar daca aplicantul opteaza pentru o suma mai mare decat cea prevazuta in normele bancii respective si chiar isi doreste o depasire semnificativa a sumei ramase in sold.

Nu poate fi refinantat orice fel de credit. FALS!

La refinantare pot intra toate produsele bancare antamate pana in momentul optiunii pentru aceasta operatiune: carduri de credit, descoperit de salariu, creditele de nevoi personale simple, creditele de nevoi personale cu ipoteca, credite de achizitii. Practic, este chiar indicat ca, in cazul in care ai in portofoliul tau de credite personale toate aceste tipuri de produse bancare (card, overdraft si unul sau mai multe tipuri de credite) sa apelezi la refinantare. Sau, cel putin, sa te consulti cu un specialist!

Foarte putini sunt cei care se gandesc sa faca o refinantare, daca un factor din exterior, subiect sau obiectiv, nu-l determina neaparat, sa spunem un prieten care a facut deja acest lucru, o reclama tv sau chiar imposibilitatea de a mai rambursa la timp ratele.

Ce-ar fi insa daca ai lua initiativa de a consulta un expert, chiar daca esti confortabil (asa ai impresia!) cu ratele creditelor tale, si a-i cere sa-ti analizeze in cel mai mic detaliu situatia ta financiara.

”Este cel mai probabil, cel putin prin ceea ce s-a constatat pana acum din datele bancilor si ale brokerilor de credite, ca ai putea obtine conditii mai bune de creditare comparativ cu anii anteriori. Unul sau mai multe produse bancare, obtinute de la banci diferite, pot face obiectul unui contract nou, prin care le aduni la un loc, le refinantezi la costuri mult mai mici si, daca vrei, ramai si cu bani in plus” - Anamaria Rotar, Sales Manager KIWI Finance.

La KIWI Finance nu te costa nici analiza situatiei tale financiare, nici evaluarea sanselor de creditare, nici pregatirea dosarului – adica nimic din procedura de consultanta. Tot ceea ce facem pentru tine este fara comision, treaba noastra este sa-ti obtinem cele mai bune conditii, sa-ti rezolvam realmente problemele aparute pe parcurs, asa incat sa accesezi, in final, creditul cel mai bun pentru tine.

Sursa: KIWI Finance Romania
+ Comentariu

0 Comentarii

Adauga un comentariu
* Camp obligatoriu