Caracteristici

Creditul imobiliar este creditul nominalizat cu garantie imobiliara. Se acorda in lei sau euro pentru cumpararea unei locuinte sau a unui teren. Suma maxima acordata se calculeaza in functie de capacitatea de rambursare a solicitantului de credit si de valoarea imobilului cu care se garanteaza creditul. Este similar cu cel ipotecar, cu diferenta ca ipoteca se poate pune si pe alt imobil decat cel achizitionat. Creditul imobiliar are o destinatie exacta si poate fi folosit doar in acest scop.

Codebitorii la un credit imobiliar pot aplica impreuna cu solicitantul, marind astfel sansele de acordare a creditului. Ca si codebitori se accepta sot/sotie, frate/sora, parinti, ce trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii de eligibilitate ca si contractantul principal al creditului.

Dobanda anuala a unui credit imobiliar poate fi fixa sau variabila, se modifica in functie de indicele Euribor sau Robor.

Creditul imobiliar implica costuri notariale pentru obtinerea extrasului de carte funciara necesar ipotecarii imobilului achizitionat prin credit, taxe de autentificare a contractului de vanzare cumparare si inregistrarea ipotecii la cartea funciara, taxa de inregistrare la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare a cesiunii asigurarii imobiliare, comisionul aferent raportului de evaluare pentru imobilului adus in garantie.

Veniturile tale pot proveni din:

  1. Contracte de munca
  2. Chirii
  3. Pensii
  4. Profesii liberale (avocati, medici, contabili, notari publici etc.)
  5. Dividende
  6. Contracte de management
  7. Venituri obtinute in strainatate
Conditii de acordare

Se acorda doar un anumit procent din valoarea imobilului, diferenta reprezentand avansul clientului de 15%, in cazul unui credit in lei si 25%, in cazul creditului in euro. Imobilul cu care se garanteaza trebuie asigurat, iar asigurarea se cesioneaza in favoarea bancii. Alta asigurare ceruta de unele banci este asigurarea de viata a solicitantului de credit.

Beneficiarii unui credit imobiliar trebuie sa fie cetateni romani si sa nu inregistreze obligatii neachitate catre banci. Se poate opta pentru un credit in lei sau valuta. Conditiile de acordare a unui credit imobiliar sunt:

Venit net minim 1.000 lei
Suma maxima acordata nelimitata
Avans intre 15% si 25%
Perioada de rambursare intre 6 luni si 35 ani
Garantii ipoteteca de rang I
Varsta intre 18 si 70 de ani
Vechime la locul de munca minim 6 luni
Documente necesare

Carte de identitate, Certificat de casatorie, Factura recenta de plata a utilitatilor, Documente privind angajamentele de plata, Actele de proprietate ale imobilului adus ca si garantie, Dovada veniturilor.